Heartfulness

Contact kwijt met je lijf en je hart? Heartfulness Based Coherence Program®

Voor veel mensen is het leven zo vol, dat het makkelijk kan dat ze het gevoel krijgen te worden geleefd. Na een tijd 'te worden geleefd' kan de verbinding met je lijf en hart verloren gaan. Anderen die te veel stress ervaren hebben moeite de lichtheid van het bestaan te beleven. Weer anderen hebben fysieke klachten en weten dat stress daar in negatieve zin op inwerkt. Voor diegene die stress ervaren, of de verbinding met het hart zijn kwijtgeraakt of gewoon vaker willen zijn afgestemd op hun lijf, is het Heartfulness Based Coherence Program® ontwikkeld. Kortweg Heartfulness.

Het programma is ontwikkeld door Cees van Elst (www.heartfulatwork.nl) en Ronald Bremer. Twee artikelen van de auteurs zijn mogelijk interessant op te lezen (door op de link te klikken kom je bij de artikelen:

www.box.net/s/c05b572656d1d88fece8 en www.box.net/s/mj7i4acokaby4byqhghr


Ook kan je kijken naar een filmpje over

Heartfulness

Wat is het? Heartfulness
Heartfulness is aandachtig leven, in het hier en nu, mét focus op het hart. In dit aandachtig leven mag alles er zijn. Alle gevoelens, alle behoeften, alle pijn, alle vreugde. Om dit te leren is een programma ontwikkeld dat deelnemers helpt om op een doelgerichte én aandachtige wijze structurele aanpassingen in het leven aan te brengen. De ontwikkelaars hebben meerdere valide trainingsmethoden geïntegreerd: mindfulness, hartritme variatie training, ademtraining, sporten, goede voeding en een richting. Een logisch programma dat ingrijpt op de geest, ons hart, onze ademhaling, onze conditie, onze voeding en spijsvertering.

Er is een individuele variant van 16 weken en een groepsvariant als een 8-weekse training (gecombineerd met een oefendag en een individueel begeleidingsmoment).

Mindfulness is gebaseerd op het leren trainen van 'aandacht' . Je leert op een gestructureerde wijze om op zorgzame en niet oordelende wijze aandacht te geven aan datgene dat zich aandient als 'probleem'. Dit probleem openbaart zich in je denken, gevoel, gedrag en lichaam.

Wij als Europeanen hebben over het algemeen geleerd ons te verzetten tegen pijn, verdriet en somberheid. Ergens bestaat het idee, het mag er niet zijn! En dus wordt het groter.

Iedereen kan aandachtsgerichtheid leren. Het is een vorm van zelfmanagement, waarbij je - onder begeleiding van ervaren professionals - leert niet te oordelen over dat wat er nu eenmaal ís. Uit de ervaringen blijkt dat het programma effectief is, zachte veranderingen vinden plaats. Het is duidelijk anders als daarvoor. Toewijding aan jezelf blijkt erg belangrijk. De deelnemers komen steeds met veel plezier, ook is het pittig. De evalaties van eerdere groepen is bijzonder positief (8,5). Ook managers blijken het programma als bijzonder waardevol te ervaren.

 

 

 

 

 

 

 

Loods Loopbaan advies